Doorgaan naar hoofdcontent

To kill a mockingbird door Harper Lee

Als eerste wil ik ermee beginnen dat de schrijfster van dit boek, Harper Lee op 89-jarige leeftijd op vrijdag 19-02-2016 is overleden. Wat ik persoonlijk erg mooi vind is dat ik toen ik dat bericht las “To kill a mockingbird” aan het lezen was. Ik was al een tijdje van plan om dit boek te lezen omdat het een klassieker is en ik vind het altijd wel interessant en leuk om klassiekers te lezen, want waarom worden sommige boeken bestempeld als klassiekers?

Toen ik aan dit boek begon wist ik totaal niet waar het over ging, soms vind ik dat fijner omdat je dan geen verwachtingen hebt van het boek. Het verhaal wordt verteld door Scout, een 6 jarig meisje dat in (het fictieve) dorp Maycomb, Alabama woont. Daar woont ze met haar oudere broer Jem en haar vader Atticus Finch die een advocaat is. Er zijn bepaalde factoren die belangrijk zijn in dit verhaal, je hebt het Radley huis waar veel verhalen over zijn. Zo is Boo Radley een man die zijn huis nooit verlaat, hij zou namelijk zijn vader met een schaar in het been hebben gestoken en hij wordt alleen gezien door zijn broer die bij hem in het Radley huis woont. De kinderen van Maycomb hebben Boo nog nooit gezien maar proberen wel van alles om hem uit zijn huis te krijgen. Het verhaal speelt zich af in 1932 waar rassendiscriminatie vol in gang is, negers werken op het land of in het huishouden bij het witte volk. Scout, eigenlijk Jean Louise Finch, is een meisje dat het liefst ravot met haar broer en diens beste vriend Dill. Ze is erg temparementvol en heeft dan ook vaak ruzie met schoolgenoten.  Wanneer Atticus een zaak krijgt waar hij een onschuldige negroïde jongeman moet verdedigen tijdens een zaak tegen een witte vader en dochter worden Jem en Scout hiermee geconfronteerd door hun klasgenoten. Atticus wil dat de kinderen er zo ver mogelijk buiten houden, maar in een kleine stad is dat nou eenmaal lastig. Terwijl Atticus de kinderen vrij laat in zijn opvoeding is zijn zus daar in tegen erg streng in haar opvoeding. Wanneer zij er niet is kan Scout rondlopen in broeken en vies thuis komen. Maar wanneer de zaak te veel tijd en energie vergt van Atticus komt zijn zus Alexandra bij hen wonen en neemt ze de regie in haar handen. Eerst vind Scout dit maar vervelend, ze wil zich niet gedragen als een jongedame, maar na een tijdje ziet ze ook de waarde van haar tante in.

Dit is het verhaal in grote lijnen. Ik vind het een mooi boek. Het leest niet altijd heel makkelijk omdat het gedetailleerd is beschreven, wat niet zo erg is, maar daardoor dwaalde mijn gedachten wel eens af. Het is een erg mooi boek en ik snap dat het op de boekenlijst staat voor de middelbare school. Tenminste ik weet dat het op de boekenlijst stond van mijn broer die tweetalig heeft gedaan, want ik heb van hem het boek geleend.  Het boek is niet alleen verfilmd maar heeft ook de Pullitzer Prize gewonnen. De Pullitzer Prize is een bijzondere prijs voor Amerikaanse literatuur.
Pas 55 jaar na dat “To kill a mockingbird” uit werd gebracht verscheen er een nieuw boek van Harper Lee, “Go set a watchman”, dit gaat over de hoofdpersoon van “To kill a mockingbird”, Scout, maar dan over ervaringen op oudere leeftijd.  BRON: http://www.nu.nl/cultuur-overig/4217617/to-kill-a-mockingbird-auteur-harper-lee-89-overleden.html


De Nederlandse titel van dit boek is Spaar de spotvogel en is uitgebracht in 1961. In 1962 is het boek verfilmd.To kill a mockingbird door Harper Lee

Reacties

Populaire posts van deze blog

Three Dark Crowns (Drie donkere kronen)- Kendare Blake

Drie zussen, geboren op dezelfde dag. Eén koningin is een ervaren vergiftiger, de andere is een koningin die de elementen kan beheren en de laatste kan de natuur naar haar hand zetten. Na hun 16de verjaardag zullen zij alles op alles moeten zetten om de kroon te krijgen en te kunnen heersen. De enige optie om de kroon te krijgen is om de andere twee te vermoorden…
Klinkt interessant toch? Mij leek het een erg donker en spannend boek. Het is uitgekomen op 20 september en een week later had ik het in huis. Ik was erg enthousiast door de beschrijving die ik hoorde van Book(You)tubers. Toen ik het eenmaal in mijn handen had kon ik dan ook niet wachten om het lezen, ik was echter wel teleurgesteld dat het over 16-jarige ging. Dat had ik  van te voren niet begrepen. Dat aspect is nog het minst wat ik niet leuk vond aan het boek, maar ik had graag gehad dat ze bijv. 19 waren, dan ben je meestal toch wat volwassener en misschien wat minder beïnvloedbaar, maar dat is natuurlijk de bedoeling v…

Forest of Thousand Lanterns by Julie C. Dao

Fairyloot October
book was a Villainous read about an Asian Evil Queen. I did not expected much of it because I do not like Snowwhite's story and I'm new to the Asian setting. I do think that Asian culture is very interesting to learn from and about.

Xifeng (shefung) is a poor girl who lives with her aunt in a little village in Feng Lu, all she has is the education her aunt taught her and her beauty. Her destiny is shown in the cards...to become the next Empress. So she set out towards the palace.... This is such a nice retelling from the POV of a villain! That is something I haven't read before. And I really liked it. Xifeng develops towards the Evil Queen and it is really nice to see that happen.


Dao has a really nice writingstyle, I couldn't put the book down. Even if you don't read as much as I do or if you are not as good in English you can still easily read this book.

☆☆☆☆,5

If you doubt to read this book, do it! The series/duology is called "The Rise o…

The Queen of the Tearling Series by Erika Johansen

When Kelsea Glynn is 19 years old, a group of men appear at her doorstep and take her to the Keep. There is her castle, because Kelsea isn't just some 19 year old girl. She is the Queen of the Tearling.

With every book in this series I needed some time to get into the story, because the chapters are very large and it sometimes switches between POV's. Which is totally fine, but it sometimes distracted me too much. I really like this world building, I had some difficult with understanding when the story takes place (future) but after a while I got it and that made the books better. Although I did not like every aspect of Kelsea, Johansen is such a great writer. I liked how Johansen wrote the mysteries and made it all come together. I often was blown away by the revelation of some aspects of the stories!

Kelsea is a strong young woman with a strong mind, but sometimes she does not think her actions through...and that has consequences. I also have a big dislike about her attitude …