Doorgaan naar hoofdcontent

Meer tijd om te lezen?

In ons drukke leven is het soms lastig om tijd vrij te maken voor ons zelf. Of dat nou voor sporten, eten, slapen of lezen is. Ook ik heb het druk, vooral met mijn studie. Maar toch zoek ik zoveel mogelijk ruimte om even te lezen. Voordat ik ga slapen lees ik meestal een hoofdstuk of 2 en ook in de trein lees ik.
Omdat ik toch wel benieuwd was hoe sommige mensen, vooral booktubers, die twee boeken of meer in één week lezen, ben ik op zoek gegaan naar tips. Ik heb een aantal Youtube filmpjes gekeken en de best tips op een rijtje gezet. De links staan onderaan zodat je zelf ook een kijkje kan nemen op hun booktube account!

Tip 1: Als je geen zin hebt om te lezen, doe het dan niet. Als je liever lekker een film wil kijken, kijk dan die film. Zorg dat je zelf enthousiast maakt, dat je er plezier in hebt om te lezen. Als je het niet als een taak ziet dan is het een stuk leuker om te lezen.
Tip 2: Stel lezen als prioriteit, in plaats van op Tumblr of Instagram te gaan of de TV aan te zetten. Pak dan een boek op. Gebruik elk moment dat je niet aan het werk moet zijn of aan het studeren om te lezen. Zo lees je vaker dan dat je een avond Netflix aanzet.   
Tip 3: Plan je lees-uurtje op een dag in, zo wordt lezen een regelmaat. Dit kan vlak voor het slapen gaan en dan 10 pagina’s of twee hoofdstukken. Dit kan ook midden op de dag zijn tussen het studeren in. Neem bijv. 30 minuten voor jezelf en ga lekker op de bank zitten met een kop thee of koffie. Of misschien aan het eind van de middag als al het harde werken gedaan is en je heerlijk kunt gaan lezen voor het eten.
Tip 4: Lees dunnere boeken, want deze lees je sneller uit, dat geeft ook een soort voldoening, bij mij in ieder geval wel. Je kan weer een boek van je TBR afstrepen. Een dik boek duurt gewoon nou eenmaal langer en is daarom soms een hele opgave.
Tip 5: Lees met een vriend(in) hetzelfde boek. Zo kan je elkaar stimuleren om te lezen want hoe sneller je het allebei uit hebt hoe meer je er over kan praten. En ook tijdens het lezen van het boek kan je er ook over praten maar dan moet je natuurlijk wel even ver zijn als de ander.
Tip 6: Neem altijd een boek mee als je ergens heengaat. Je hoeft niet een uur achter elkaar te lezen. Steeds een paar minuten is uiteindelijk ook een uur. Het is makkelijk om even te lezen tussen de lessen door of in de wachtkamer bij de huisarts.

De volgende tip is niet voor iedereen: lees meerdere boeken tegelijkertijd. Zo lees je meer boeken. Je kan bijv. een leesboek naast je bed liggen, een audioboek hebben in de auto en altijd een boek bij je hebben op je telefoon. Wees er wel van bewust dat wanneer je een audioboek wil luisteren tijdens het rijden dat je er wel zeker van moet zijn dat je kan rijden en luisteren naar een verhaal tegelijkertijd. Zelf ben ik hier geen fan van, vroeger las ik wel meerdere boeken tegelijkertijd. Toen ik voor school moest lezen maar ook nog steeds mijn eigen boeken wilde lezen, maar voor mij gaf het niet echt ontspanning. Ik wil graag op kunnen gaan in één verhaal tegelijkertijd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Three Dark Crowns (Drie donkere kronen)- Kendare Blake

Drie zussen, geboren op dezelfde dag. Eén koningin is een ervaren vergiftiger, de andere is een koningin die de elementen kan beheren en de laatste kan de natuur naar haar hand zetten. Na hun 16de verjaardag zullen zij alles op alles moeten zetten om de kroon te krijgen en te kunnen heersen. De enige optie om de kroon te krijgen is om de andere twee te vermoorden…
Klinkt interessant toch? Mij leek het een erg donker en spannend boek. Het is uitgekomen op 20 september en een week later had ik het in huis. Ik was erg enthousiast door de beschrijving die ik hoorde van Book(You)tubers. Toen ik het eenmaal in mijn handen had kon ik dan ook niet wachten om het lezen, ik was echter wel teleurgesteld dat het over 16-jarige ging. Dat had ik  van te voren niet begrepen. Dat aspect is nog het minst wat ik niet leuk vond aan het boek, maar ik had graag gehad dat ze bijv. 19 waren, dan ben je meestal toch wat volwassener en misschien wat minder beïnvloedbaar, maar dat is natuurlijk de bedoeling v…

Forest of Thousand Lanterns by Julie C. Dao

Fairyloot October
book was a Villainous read about an Asian Evil Queen. I did not expected much of it because I do not like Snowwhite's story and I'm new to the Asian setting. I do think that Asian culture is very interesting to learn from and about.

Xifeng (shefung) is a poor girl who lives with her aunt in a little village in Feng Lu, all she has is the education her aunt taught her and her beauty. Her destiny is shown in the cards...to become the next Empress. So she set out towards the palace.... This is such a nice retelling from the POV of a villain! That is something I haven't read before. And I really liked it. Xifeng develops towards the Evil Queen and it is really nice to see that happen.


Dao has a really nice writingstyle, I couldn't put the book down. Even if you don't read as much as I do or if you are not as good in English you can still easily read this book.

☆☆☆☆,5

If you doubt to read this book, do it! The series/duology is called "The Rise o…

The Queen of the Tearling Series by Erika Johansen

When Kelsea Glynn is 19 years old, a group of men appear at her doorstep and take her to the Keep. There is her castle, because Kelsea isn't just some 19 year old girl. She is the Queen of the Tearling.

With every book in this series I needed some time to get into the story, because the chapters are very large and it sometimes switches between POV's. Which is totally fine, but it sometimes distracted me too much. I really like this world building, I had some difficult with understanding when the story takes place (future) but after a while I got it and that made the books better. Although I did not like every aspect of Kelsea, Johansen is such a great writer. I liked how Johansen wrote the mysteries and made it all come together. I often was blown away by the revelation of some aspects of the stories!

Kelsea is a strong young woman with a strong mind, but sometimes she does not think her actions through...and that has consequences. I also have a big dislike about her attitude …