Doorgaan naar hoofdcontent

Als je het licht niet kunt zien – Anthony Doerr


Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog, in Duitsland maar ook in Frankrijk. Het boek is opgedeeld in verschillende delen, in de periodes 1943 tot 1944. Werner, een achtjarige jongen groeit samen met zijn zusje Jutta op in een klein kindertehuis in Duitsland. Marie-Laure woont samen met haar vader, de slotenmaker van het Natuurhistorische Museum in een klein flatje in Parijs.

In dit boek lees je hoe Werner en Marie-Laure opgroeien en elk een andere kant van de oorlog meemaken. Werner vindt op een dag een kapotte radio en repareert deze, zijn zusje Jutta en hij worden betovert door de verhalen die avond na avond afspelen op de radio. Werner is zo slim dat hij niet alleen hun eigen radio heeft kunnen maken maar ook andere apparaten. Wanneer Werner 14 jaar is wordt hij naar de Hitlerjugend gestuurd, waar hij getraind wordt om vervolgens naar het front gestuurd te worden.

Marie-Laure wordt op haar zesde blind en haar vader helpt haar een zo normaal mogelijk leven te leiden en hij leert haar om zichzelf te redden. Hij bouwt een schaalmodel van de buurt waar zij wonen zodat Marie zelf haar weg kan vinden door de straten. Wanneer de Nazi’s Parijs invallen moeten Marie, haar vader en andere inwoners uit Parijs vluchten. Een lange wandeling naar het Sant-Marlo (anno nu ongeveer 360 km, 72 uur). Daar worden ze opgenomen in het huis bij haar oudoom.

Wat je meteen opvalt aan dit boek is dat je steeds van “het heden” naar het verleden wordt teruggestuurd. Ik vond dit eigenlijk wel prettig omdat je hier heel goed mee kan zien dat het, ook al zijn ze op een gegeven moment 16 en 18, het nog steeds kinderen zijn. Ik raakte op een gegeven moment wel de draad kwijt in het boek wanneer ik over Werner las, Ik wist niet meer zo goed waar ze waren, maar het bleek dus dat Werner via Rusland naar Frankrijk reisde. We weten allemaal wat er gebeurt is tijdens de oorlog, maar dan in grote lijnen, het fijne aan dit boek is dat het twee werelden schetst. Die van een jonge soldaat die eigenlijk alleen maar doet wat hem opgedragen wordt en dat van een jong meisje dat de wereld op een andere manier ziet en eigenlijk gewoon, samen met haar vader, haar leven wil leiden.

Ik vind dit een erg mooi boek, ik had niet verwacht dat ik het zo mooi zou vinden.
Ik geef dit boek 4 van de 5 sterren.


Fun fact: Ik kocht dit boek zelf in het Engels en toen ik thuis kwam had mijn tante hetzelfde boek, maar dan in het Nederlands, meegenomen voor mijn moeder. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Three Dark Crowns (Drie donkere kronen)- Kendare Blake

Drie zussen, geboren op dezelfde dag. Eén koningin is een ervaren vergiftiger, de andere is een koningin die de elementen kan beheren en de laatste kan de natuur naar haar hand zetten. Na hun 16de verjaardag zullen zij alles op alles moeten zetten om de kroon te krijgen en te kunnen heersen. De enige optie om de kroon te krijgen is om de andere twee te vermoorden…
Klinkt interessant toch? Mij leek het een erg donker en spannend boek. Het is uitgekomen op 20 september en een week later had ik het in huis. Ik was erg enthousiast door de beschrijving die ik hoorde van Book(You)tubers. Toen ik het eenmaal in mijn handen had kon ik dan ook niet wachten om het lezen, ik was echter wel teleurgesteld dat het over 16-jarige ging. Dat had ik  van te voren niet begrepen. Dat aspect is nog het minst wat ik niet leuk vond aan het boek, maar ik had graag gehad dat ze bijv. 19 waren, dan ben je meestal toch wat volwassener en misschien wat minder beïnvloedbaar, maar dat is natuurlijk de bedoeling v…

Forest of Thousand Lanterns by Julie C. Dao

Fairyloot October
book was a Villainous read about an Asian Evil Queen. I did not expected much of it because I do not like Snowwhite's story and I'm new to the Asian setting. I do think that Asian culture is very interesting to learn from and about.

Xifeng (shefung) is a poor girl who lives with her aunt in a little village in Feng Lu, all she has is the education her aunt taught her and her beauty. Her destiny is shown in the cards...to become the next Empress. So she set out towards the palace.... This is such a nice retelling from the POV of a villain! That is something I haven't read before. And I really liked it. Xifeng develops towards the Evil Queen and it is really nice to see that happen.


Dao has a really nice writingstyle, I couldn't put the book down. Even if you don't read as much as I do or if you are not as good in English you can still easily read this book.

☆☆☆☆,5

If you doubt to read this book, do it! The series/duology is called "The Rise o…

The Queen of the Tearling Series by Erika Johansen

When Kelsea Glynn is 19 years old, a group of men appear at her doorstep and take her to the Keep. There is her castle, because Kelsea isn't just some 19 year old girl. She is the Queen of the Tearling.

With every book in this series I needed some time to get into the story, because the chapters are very large and it sometimes switches between POV's. Which is totally fine, but it sometimes distracted me too much. I really like this world building, I had some difficult with understanding when the story takes place (future) but after a while I got it and that made the books better. Although I did not like every aspect of Kelsea, Johansen is such a great writer. I liked how Johansen wrote the mysteries and made it all come together. I often was blown away by the revelation of some aspects of the stories!

Kelsea is a strong young woman with a strong mind, but sometimes she does not think her actions through...and that has consequences. I also have a big dislike about her attitude …